free hit counter javascript
Dopunska škola na srpskom jeziku Ivo Andrić u Briselu: Tanjug: Deci iz dijaspore biće izdata potvrda o znanju srpskog jezika

13. 6. 2009.

Tanjug: Deci iz dijaspore biće izdata potvrda o znanju srpskog jezika



desk - 12. jun 2009. u 05.36
Učenici srpskog porekla koji privremeno ili trajno žive u inostranstvu i pohađaju dopunsku nastavu na maternjem jeziku, moći će da dobiju uverenje - potvrdu o poznavanju jezika države porekla, izjavila je pomoćnica ministra prosvete Vesna Fila.

„Ukoliko naša deca u dijaspori žele da se vrate u Srbiju i ovde nastave školovanje, ili ako ostanu u inostanstvu i kasnije se zaposle u firmi koja traži poznavanje srpskog jezika, biće im dovoljno nostrifikovano uverenje o završenoj dopunskoj školi na srpskom jeziku”, objasnila je Fila, koja je zadužena za razvoj obrazovanja i međunorodnu saradnju.

Uverenje se nostrifikuje uz pomoć naših diplomatsko-konzularnih predstavništava ili konzulata i ta javna isprava zapravo potvrđuje njihovu bilingvalnost, poznavanje još jednog jezika - jezika svog porekla. Detalji su regulisani Pravilnikom o ostvarivanju obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu, na čije se donošenje čekalo duže od 20 godina i taj podzakonski akt će se primenjivati od školske 2009/10. godine.

Dopunske škole u inostranstvu traju osam godina i u njima se uče tri predmeta - Srpski jezik, Moja otadžbina Srbija i Osnovi kulture srpskog naroda, sa fondom od 105 do 114 časova godišnje. Pravilnikom je predviđena mogućnost širenja dopunske nastave, formiranjem novih grupa, ali će, zasad, zbog finansijske situacije, ostati aktuleno stanje.

U inostranstvu srpski jezik uči oko 3.800 đaka, u 220 grupa, a nastavu drži 26 redovnih nastavnika, koji su rešenjem Ministarstva prosvete otišli na rad u inostranstvo, i 17 honoraraca. Dopunska nastava se sada obavlja u pet država, uglavnom članicama Evropske unije - Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Grčkoj - ali i u Švajcarskoj.

„U Nemačkoj imamo 62 grupe, u Francuskoj 17, Belgiji tri, Švajcarskoj najviše - 132, u Grčkoj šest grupa”, rekla je Fila, dodajući da se predviđa otvaranje odeljenja i u Atini.

Ona je istakla da ima zahteva za otvaranje dopunskih škola i u drugim državama Evrope, ali i u prekookeanskim zemljama - Kanadi, SAD i Australijiji, kao i u Egiptu i Rusiji. Udžbenike obezbeđuje država Srbija, a nastava se organizuje mimo sistema redovnog obrazovanja u stranoj zemlji, i to na primer u prostorijama našeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, u redovnim školama gde je to dozvoljeno, ali i u prostorijama Srpske pravoslavne crkve, u klubovima ili drugim udruženjima naših građana.

Plata nastavnika koji se upućuje na rad u inostranstvo za pun fond časova (sedmično 21 čas, plus tri časa vannastavnih aktivnosti sa 84 učenika) iznosi 1.600 evra u zemljama EU, odnosno 3.200 franaka u Švajcarskoj.

Fila je naglasila da će u najkraćem roku biti objavljen konkurs za popunjavanje radnih mesta nastavnika u inostranstvu i ukazala da će situacija sa uverenjima naše dece u inostranstvu kojim potvrđuju poznavanje srpskog jezika, biti olakšana kada se razvije proces pridruživanja Srbije EU. (Tanjug)

Нема коментара: