free hit counter javascript
Dopunska škola na srpskom jeziku Ivo Andrić u Briselu: Nakon prvog roditeljskog sastanka u 07/08

1. 9. 2007.

Nakon prvog roditeljskog sastanka u 07/08

Sasa i uciteljica Marina pisu:

Saljemo predlog da se prvi zajednicki sastanak svih roditelja,dece,konzula i oca Jakova odrzi poslednje subote u septembru(29.sept) u 14h.
To nije "sastanak",jer sastanak s konzulom ce biti verovatno ranije i to samo s odborom
To ce biti okupljanje obeju grupa da se proslavi pocetak skolske godine,roditelji u kancelariji(basti) a deca u ucionici.Za decu bi bilo dobro da skup bude tematski (osnivanje biblioteke-svako da donese sta zeli od knjiga,casopisa,stripova)odredjivanje redara,da se donese "kucni red",eventualno gledanje nekog domaceg filma na DVD i sl.Ali za to treba da budu gore s njima bar dva roditelja da se to ne pretvori u haos i jurnjavu po prostorijama..
Moze svako od roditelja da donese neke sokove,pice,plasticnu ambalazu-to da se dogovorimo naknadno...za biblioteku cu ja da vidim da se nabave clanski kartoni pre toga da bi deca mogla da popisu knjige i ispune clanske karte..
Ovo je samo trenutna ideja,cekam predloge roditelja,vi ih informisite svako u svojoj grupu
Sta je jos hitno-da Otac Jakov kontaktira tog donatora za knjige u Bg pre nego sto Ceda krene da nam nabavi knjige.Podseticu ga da se to uradi prvo.
Da nam Jelena stavi na sajt primerak upisnice da ga deca vec donesu ispunjenog,da se ne gubi vreme oko upisa,ili podatke nek donesu deca spremne pa ce Marina da upise to kuci
Da se na sajt ili kolektivni mail stavi da:posle svakog sastanka,okupljanja u Crkvi roditelji ostave prostorije u stanju u kom su bile pre,znaci na nama je da vodimo racuna o tome kroz dogovor.Znaci stolovi,stolice,prljavi sudovi-to je nase da zajedno operemo.
Hajde sad cekam vas za dalje predloge i slicno
POZDRAV
PS
sastanak danas je bio zaista uspesan,za mene fantastican,jer se osetilo da mozemo zajedno mnogo toga!

4 коментара:

Unknown је рекао...

Sasa,

Imamo li dvd i tv koji bi mogli da koristimo?

Upisnica je na sajtu.

Da li da postavimo reklamu za skolu na oglasnu tablu Ambasade Srbije i Ambasade Bosne i Hercegovine?

Ko ce da radi popis knjiga za biblioteku? Sta je jos potrebno za osnivanje biblioteke?

Unknown је рекао...

Ljiljana Simic:
"jeste, bio je pozitivan i konstruktivan!
I meni se cini da cemo lepo da saradjujemo te da lokacije zaista ne budu nikakav problem vec izbor koji smo napravili i koji daje mogucnost i nekim drugim roditeljima da u zavisnosti od mesta gde zive i nivoa znanja - mogu da se opredele gde zele da im deca pohadjaju nastavu. No, o tome vise ne treba da se prica:-) i zaista mi je veoma drago sto postoji razumevanje vecine roditelja za tu i takvu odluku. To bi takodje moglo da bude i dobra stvar koju mozemo predstaviti i kao 'uspeh' da imamo skolu u dve lokacije sa istom grupom roditelja koja radi na istom projektu (a ne podela kao sto to moze da izgleda a zasnovano na nasem prethodnom neprijatnom iskustvu)Sve je pitanje iz kojeg ugla posmatramo.
Da, ja se slazem za 29. sep., trenutno izgleda OK kao datum bar za mene. Trebalo bi sto pre predloziti i ostalima kako bi probali da dodjemo u sto vecem broju.Takodje, 'ulaznica' za decu bi bila jedna knjiga na srpskom. I eto nama, za pocetak sigurno 20-tak ako ne i vise knjiga.
Da, slazem se takodje da pozovemo Konzula i oca Jakova, te da to bude vise 'slavljenickog' karaktera.
Mislim da ono sto se tice nacina rada (redar, kucni red) a pripada samo specificnim uslovima grupe u crkvi ipak ostane za neko drugo vreme (mozda prvi cas) jer i mi u Ixelles-u moramo da uradimo takodje kucni red koji ipak ima mozda neke druge tacke (kao npr. sta sme a sta ne sme da se radi za vreme odmora) Uostalom, nama opstina daje jednu vrstu ugovora koji nas obavezju na postovanje skolskog kucnog reda, pa cu ja predloziti Ixelles grupi da ga naravno umnozimo i eventualno procitamo u skracenoj formi deci, kako bi dali znacaj ponasanju u skolskim prostorijama. No o tom potom, kada ugovor bude potpisan. Predpostavljam da ce se to dogoditi u septembru.Mislila sam samo da to vreme koje budemo podelili zajedno da bude lezerno, neobavezujuce gde ce jedno lepo i pozitivno raspolozenje da bude ono sto bi trebalo da nam ostane u secanju. Kao sto si i rekla, Sasa, da to ne bude neki zvanican sastanak vec druzenje -pocetak skolske godine.
Kucni red bi trebalo da bude prva tacka dnevnog reda vec 8 sep. makar u nekim kratkim crtama i to od strane Marine, kao jedinog autoriteta.
Ima jos jedna stvar koju bih volela da podelim sa vama.Naime, ja duboko verujem da jedino Marina treba da bude sa decom u razredu.
A evo i zasto tako mislim: atmosfera, poverenje, i nacin rada koji Marina ima sa njima ostaje nesto sto se gradilo i sto tek treba da se gradi sa decom. Svako prisustvo roditelja moze da remeti taj mali svet koji oni grade izmedju sebe. Deca ne bi trebalo da osete da neko od roditelja prisustvuje zato sto su nemirni, neposlusni te da im se kao deci ne ukazuje poverenje vec uloga roditelja 'policajca' je neophodna stavka u skoli. Ni u drugim skolama tako nesto ne postoji. Nadam se da razemete o cemu pricam. Znam ja da to nije lako, ali 'ajde da verujemo da je moguce. Mozda ce potrajati ali samo, i ponavljam samo Marina treba da bude referenca i autoritet u razredu a nikako dezurni roditelj. Tako i mi dajemo puno poverenje Marini. Obrnutom logikom uvodimo sumnju i kontrolu kao nacin rada i to je po mom skromnom misljenju kontraproduktivno.Kako smo pouceni iskustvom od prosle skolske godine, prisustvo roditelja menja atmosferu (niko tu vise nije prirodan:-) to ja kao uloga observatora (plavog slema:-) pa eto, malo i iz profesionalnog iskustva znam, da je to prilican problem u grupnoj dinamici kada imate interaktivnu situaciju te kada neko ne ucestvuje nego posmatra druge.
ja takodje znam da je Marina bila zahvalna sto smo uskocili u pomoc u odredjenom momentu (i uvek cu biti spremna na tako nesto, ali ne zelim da Marina oseti tesko breme odgovornosti i za ono sto je se tice i ne tice) Ostavimo njoj da organizuje nastavu.Ako zatrazi pomoc tu smo ali da to ne bude nas prvi predlog:-):-) kapirate?
Mi mozemo da sugerisemo Marini neke stvari kao i ona nama, kad se ukazu neki problemi ali 'ajde zaista da krenemo sa puno poverenja, entuzijazma i pozitivne energije.Kao sto smo uostalom danas i ucinili."

Анониман је рекао...

Za pocetak donece moja deca lap-top,a film-ko ima.
Reklama je obavezna u ambasadama-i proslih godina je stajala tamo.
Popis neka urade deca 29.sept.Potrebne su knjige,casopisi,stripovi,na srpskom i kartoni za upis-informisacu se o tome ranije.
Za sad je upisano ukupno 25-oro dece,ali konacan spisak cemo imati posle prvog casa
Sasa

Анониман је рекао...

PS
Sastanak je bio jako uspesan,samo kao nagovestaj mnogo toga sto cemo napraviti zajedno,zahvaljujuci entuzijazmu roditelja,velikoj pomoci Crkve i saradnji grupa koja je pocela van svih ocekivanja.Cilj je napraviti za svu nasu decu centar za koji ce biti motivisani da ga grade i u njemu uzivaju:)
Sasa