free hit counter javascript
Dopunska škola na srpskom jeziku Ivo Andrić u Briselu: Otvorena vrata

29. 9. 2007.

Otvorena vrata

Pocetak nove skolske godine i predstavljanje dopunske skole, obelezen je skupom roditelja u prostorijama centra Caritas, iza zgrade SPC u Molebeku. Skupu su prisustvovali Dragan Milojevic iz ambasade Republike Srbije, otac Jakov, predstavnici Crkvenog odbora kao i roditelji ucenika iz obe lokacije gde se nastava odrzava. Okupljene je pozdravio i bivsi konzul u Briselu Branislav Trbojevic sa porodicom.

Gospodin Milojevic je rekao, da je nakon stupanja na duznost prvog sekretara u ambasadi, pre godinu dana, otisao u Ministarstvo prosvete, gde je sa pomocnikom ministra razgovarao o problematici dopunske skole u Belgiji. Receno mu je da se u tom trenutku pri ministarstvu prosvete, problematikom dopunskih skola bavi samo pomocnik ministra. Gospodin Milojevic je takodje kontaktirao i ministarstvo za dijasporu, ali tamo nije nasao nekoga ko se bavi dopunskim skolama. Pocetkom 2007 u Srbiji su odrzani parlamentarni izbori, pa se u periodu do formiranja nove Vlade i postavljanja novih ljudi u Ministarstva, mnogi, pa ni problemi dopunskih skola nisu resavali.

Zatim je naveo nekoliko stavova iz Pravilnika o dopunskim skolama, kao sto su da je za zahtev za dodeljivanje nastavnika u dopunskoj skoli, sa punim radnim vremenom, potrebno imati najmanje 84 ucenika, a za honorarnog nastavnika 24, o uslovima koje profesor treba da ispunjava, o saradnji sa koordinatorom za dopunske skole u Evropi.

Zahtev da se rad uciteljice Marine Martinovic finansira od strane Ministarstva prosvete, je ispunjen i ona je od pocetka skolske godine 2006/2007 isplacivana od strane Ministarstva, za rad od 3 sata.

Komentar roditelja je bio, da je veoma tesko drzati kvalitetnu nastavu u grupi ucenika sa velikom razlikom u nivou znanja jezika i da je zato izvrsena podela na 3 grupe, zbog cega se trazi novo Resenje za dozvolu za rad od 3 x sat i po nedeljno.

Receno je da je iz Ministarsva dijaspore, preko Nede Maletic dobijena informacija, da Ministarstvo dijaspore u saradnji sa Ministarstvom prosvete moze da obezbedi skolske udzbenike, ali da daljih informacija o tome, nismo dobili.

Dat je predlog, da se pokusa da se u kontaktima sa ostalim konzulatima Srbije u okruzenju, napravi analiza rada dopunskih skola, postojecih problema i postojecih resenja za neke probleme skola, jer bi razmena iskustava i ideja mogla da pomogne u uspesnijem organizovanju i radu skole.

Nakon zvanicnog dela sastanka, grupa roditelja je razmatrala nekoliko predloga za uvecanje skolskog budzeta, izmedju ostalog, prodaja zidnog crkvenog kalendara sa slikom ucenika, prodaja badnjaka, ucestvovanje u proslavi Svetog Save uz prodaju vafli i palacinki i slicno.

2 коментара:

Анониман је рекао...

Dragi blogeri

Licno sam zadovoljan organizacijom i rezultatima proslave skole a posebno na lepim recima i gomili obecanja koje nam je konzul ambasade urucio.

Morali bi ovo odrzavati u nekom regularnom vremenskom terminu da bi bolje pratili sta je uradjeno i koliko je ispunjeno od obecanog.

Pokazalo se korisnim prisustvo crkvenog odbora te bi njih valjalo redovno pozivati.

Sve pohvale Jeleni Vujic na angazovanju oko organizacije i mnogo cega drugog.
Pozdrav
Vladimir Filipovic

Jelena је рекао...

Hvala Vlado i ostali na pohvalama.
I ja se vama zahvaljujem na trudu.