free hit counter javascript
Dopunska škola na srpskom jeziku Ivo Andrić u Briselu: Od Svete zemlje do Lilehamera

21. 3. 2008.

Od Svete zemlje do Lilehamera

Crveni krst Srbije vec godinama organizuje oporavak dece raseljenih lica, dece koja su izgubila jednog ili oba roditelja ili ciji su roditelji nestali tokom ratnih desavanja, kao i dece iz socijalno najugrozeijih porodica gradjana Srbije uzrasta od 8 do 16 godina, uz pomoc brojnih sponzora.

Oporavak se organizuje u odmaralistima:
Letovanje za decu
Deca sa Kosova i Metohije u Bogovadji
i u porodicama u inostranstvu, narocito u grckim porodicama
Bozic u Grckoj
Leto u Grckoj

Slicne akcije organizuje i Drustvo srpsko-ruskog prijateljstva.

Prosle godine je prvi put jedno nase udruzenje iz dijaspore, udruzenje "Kosovo i Metohija" iz Norveske, u saradnji sa Crvenim krstom organizovalo akciju oporavka dece.
Norveska bajka

Od 16. februara do 5. marta 2007 u Norveskoj, u organizaciji Udruzenja „Kosovo i Metohija” iz Lilehamera, boravila je grupa od 22 dece iz porodica iz kojih je neko od clanova kidnapovan ili nestao na Kosovu i Metohiji.

Inicijator ideje bio je Boris Maksimovic, nekada saradnik u Pokrajinskoj organizaciji Crvenog krsta Kosova i Metohije u Pristini, sada stanovnik Norveske. Tokom boravka u Norveskoj deca su bila smestena u porodice clanova Udruzenja. Boravak dece znacajno su pomogli Njegova Ekselencija Vladislav Mladenovic, ambasador Republike Srbije u Norveskoj sa saradnicima i Ambasada Kraljevine Norveske u Beogradu. Deca su imala i 2 pratioca – Dragicu Kljajic, strucnog saradnika u Crvenom krstu Srbije i Milicu Delevic, strucnog saradnika u Pokrajinskoj organizaciji Crvenog krsta Kosova i Metohije.

Ovo je bila retka prilika za decu da se osecaju bezbedno i da budu zaista – deca.



Emitovano na TV Most 2007



TV Metropolis 02 07



TV Metropolis 03 07



RTS1 03 07



NRK 02 07




1 коментар:

Unknown је рекао...

Postovani,

javljam se ispred neprofitabilnog i nevladinog lista Srpske Novine( lista za srpsku dijasporu ) koji već dve godine izlazi jedanput mesecno u Atini, Grckoj. Naše novine se samofinansiraju i besplatne su. Do sada smo ih delili i distribuirali samo u Grckoj, Kritu i Kipru a ponosni smo sto možemo da objavimo da ćemo od sada izlaziti 2 puta mesecno i da će novine biti distribuirane na svih 5 kontinenata u velikim gradovima.

Naše Srpske Novine će moći da se nadju u skoro svim ambasadama Srbije u vecini zemalja gde postoje Srbi u dijaspori, poslovnicama JATA-a a naročito smo zainteresovani da ih saljemo našim Udruzenjima i Organizacijama sirom sveta. Novine će se baviti kao i do sada problemima dijaspore, predstavljanja značajnih i poznatih Srba u dijaspori iz sveta sporta, filma, nauke, knjizevnosti...

Molimo sve zainteresovane da nam se javljaju sa predlozima i temama koje bi želeli da istrazimo i sve sto biste želeli da pitamo za vas u institucijama po Srbiji.
Takođe će nam svima dobro doći i vasa iskustva i desavanja u zemljama u kojima živite.

Nijedna tema nije beznacajna za nas i nijedan vas problem neće biti ostavljen neresen.

Ponavljam da su novine besplatne, da se samofinansiraju, da nisu politicki obojene i da nema traceva i zute stampe u njima. Do sada smo obavjavili intervjue sa mnogim našim poznatim sportistima ukljucujuzi: Zeljka Obradovica, Dudu Ivkovica, Predraga Djordjevica, Darka Kovacevica, Dusana Bajevica, prevodioca i knjizevnicu Gagu Rosic, prevodioca Mariju Kesini, predsednikom bokserske reprezentacije Srbije gospodinom Djericem, ambasadorkom Srbije u Grckoj Nj.E. gospodjom Ljiljanom Bacevic, grupom KAL i orkestar Bobana i Marka Markovica...i mnogim drugima.

U sledećim brojevima su planirani razgovori sa Nj.K.V. Prestolonaslednikom Aleksandrom, Nj.K.V. Princezom Katerinom, Lijanom Kaneli, poslanikom KKE u Skupstini Grcke koja će nam objasniti stavove Grcke o Kosovu,poseticemo sediste Nea Demokratije i razgovaracemo sa Generalnim Sekretarom gospodinom Zagoritisom, razgovaracemo sa slavnim Zarkom Paspaljem i njegovom ucescu u humanitarnim akcijama, Takođe, pisaćemo reportazu o najstarijem Srbinu koji živi u Grckoj (94) koji je u Grckoj još od 1937-e.

Uskoro ćemo imati i webstranicu a do tada mozete nam pisati na: srpskenovinegr@gmail.com ili zvati na +30.6937.45.43.49

SVAKO DOBRO, BOG SA VAMA!

za Redakciju Srpskih Novina
Valentina Petrovic