free hit counter javascript
Dopunska škola na srpskom jeziku Ivo Andrić u Briselu: Politika: Konkurs za nastavnike u našim školama u inostranstvu

13. 6. 2009.

Politika: Konkurs za nastavnike u našim školama u inostranstvu

BEOGRAD - Ministarstvo prosvete Srbije raspisalo je konkurs za nastavnike koji žele da rade u našim dopunskim školama u državama Evrope, za školsku 2009/10. godinu.

Konkurs je raspisan na osnovu nedavno usvojenog Pravilnika o ostvarivanju obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu, na čije se donošenje čekalo duže od 20 godina i taj podzakonski akt predviđa da plata nastavnika u dopunskim školama iznosi 1.600 evra u zemljama Evropske unije, odnosno 3.200 franaka u Švajcarskoj.

Rok za predaju dokumentacije je 20. jun, na adresu Ministarstva prosvete i kandidati moraju da poseduju licencu, najmanje pet godina radnog iskustva u oblasti osnovnog obrazovanja i vaspitanja, potvrde o stalnom stručnom usavršavanju, da znaju jezik države u kojoj će da rade.

Dopunske škole u inostranstvu traju osam godina i u njima se uče tri predmeta - Srpski jezik, Moja otadžbina Srbija i Osnovi kulture srpskog naroda, sa fondom od 105 do 114 časova godišnje.

Pravilnik prvi put predviđa da će učenici srpskog porekla koji privremeno ili trajno žive u inostranstvu i pohađaju dopunsku nastavu na maternjem jeziku, moći da dobiju uverenje - potvrdu o poznavanju jezika države porekla, izjavila je Tanjugu pomoćnica ministra prosvete Vesna Fila.

To znači da ukoliko naša deca u dijaspori žele da se vrate u Srbiju i ovde nastave školovanje, ili ako ostanu u inostanstvu i zaposle se u firmi koja traži poznavanje srpskog jezika, biće im dovoljno nostrifikovano uverenje o završenoj dopunskoj školi na srpskom jeziku, objasnila je Fila.

U inostranstvu srpski jezik uči oko 3.800 đaka, u 220 grupa, a nastavu drži 26 redovnih nastavnika, koji su rešenjem Ministarstva prosvete otišli na rad u inostranstvo, i 17 honoraraca.

3 коментара:

Анониман је рекао...

оно што сам тражио, хвала

Анониман је рекао...

Znaju li se rezultatikonkursa?

Unknown је рекао...

Naravno