free hit counter javascript
Dopunska škola na srpskom jeziku Ivo Andrić u Briselu: Министарство за дијаспору и Завод за уџбенике послаће књиге деци у расејању

26. 4. 2010.

Министарство за дијаспору и Завод за уџбенике послаће књиге деци у расејању

Министар за дијаспору Срђан Срећковић и директор Завода за уџбенике и наставна средства Милољуб Албијанић потписaли су данас Уговор о заједничком финансирању комплета одабраних уџбеника српског језика за децу у дијаспори.

У првој фази сарадње Министарства и Завода, српски ученици од првог до четвртог разреда основне школе, у црквено-школским општинама у Канади, САД и Европи добиће 8.400 буквара, читанки и граматика српског језика. Све књиге су мултимедијалне – имају носач звука, компакт диск и двд.

Том приликом министар је рекао: Стратешки циљ државе Србије је да будемо део свих интеграционих процеса али и да у времену опште глобализације очувамо сопствени идентитет чији је кључни елемент управо српски језик. Један од најважнијих циљева Министарства за дијаспору у јачању веза са вишемилионским расејањем односи се управо на очување националног идентитета, где право на употребу, значај очувања и слободног коришћења матерњег српског језика свакако представља приоритет број један.

Мислим да нећу претерати ако нагласим да је очување српског језика у дијаспори наш државни и национални интерес- и са историјског и са цивилизацијског и са културолошког аспекта. Можемо бити поносни што сваког тренутка готово 4 милиона људи на свих пет континената говори српским језиком.

Мере за остваривање овог стратешког циља су многобројне, тако да Министарство за дијаспору само у 2010. години, планира реализацију више пројеката:

- подршка развијању ванинституционалних облика учења српског језика у дијаспори;
- пријекат «Сви Срби знају српски» – организовање летњих школа српског језика и културе у земљи и дијаспори
- израда веб портала за учење српског језика
- Мала библиотека за децу у дијаспори –која подразумева слање уџбеникао и дидактичког материјала по читавој дијаспори у оквиру које се и реализује ова акција

Први пут у значајнијем обиму, у сарадњи са Заводом за уџбенике, откупљени су уџбеници који се тичу само учења српског језика, а који ће бити дистрибуирани у преко 300 приватних школа и црквено-школских општина у Канади, САД, Аустралији и Европи.

Зато садакористим прилику да се захвалим Заводу за уџбенике који је препознао значај ове акције, и осим што је дао попуст у износу од 50% на цену књига, додатно је финансирао и отлуп књига у износу од једне половине потребних средстава.

У овој, првој фази сарадње Министарства и Завода, српски деца од првог до четвртог разреда основне школе, добиће 8.400 буквара, читанки и граматика српског језика. Све књиге су мултимедијалне – имају носач звука, компакт диск или двд.



Јасно је да је неопходно модернизовати наставу, прилагодити је савременим потребама и дати пуну подршку стандардизацији, како би деца од Ванкувера до Сиднеја учила српски по истом принципу и из истих уџбеника.

Наш задатак је да деци у целом свету помогнемо у интеграцији, али да учинимо све да их заштитимо од асимилације.

Сва та деца ће у блиској будућности бити добро интегрисани и лојални грађани у земљама у којима живе; неки од њих ће бити заступљени на кључним позицијама у институцијама система страних земаља или на важним позицијама у успешним компанијама- тако да не смемо да дозволимо да изгубимо везу са њима јер сви они могу дати немерљив допринос побољшању имиџа наше државе и нашег народа а што им буде ближи сопствени национални идентитетет односно српски језик, утолико ће и економски,политички и културни односи са матичном државом бити бољи и квалитетнији.

1 коментар:

Unknown је рекао...

Svaka cast! Lepo je to sto se zalazete za ocuvanje naseg jezika i kod dece koja zive u inostranstvu. Mozda ce oni to vise ceniti nego mnogi u nasoj zemlji, jer obicno to tako biva... Moramo negovati i cuvati nasu kulturu i predivan jezik gde god da se fizicki nalazimo... Ja sam skoro postala profesor srpskog jezika i knjizevnosti i sa velikim entuzijazmom bih radila u takvoj nekoj dopunskoj skoili.