free hit counter javascript
Dopunska škola na srpskom jeziku Ivo Andrić u Briselu: Nove javne isprave

30. 5. 2010.

Nove javne isprave

Nove javne isprave za dopunske škole na srpskom jeziku u dijaspori

Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije Žarko Obradović najavio je danas da će dopunske škole na srpskom jeziku u inostranstvu od kraja ove školske godine početi da koriste nove đačke knjižice, svedočanstva i druge obrasce.
Foto: Fonet
Obradović je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljene javne isprave za realizaciju nastave u inostranstvu rekao da su za učenike u inostranstvu odštampani i novi dnevnici obrazovno-vaspitnog rada i matične knjige.
Ministar je podsetio na to da su nastavnici, koji su izabrani prošle godine na konkursu, upućeni u dopunske škole na srpskom jeziku u Belgiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Grčkoj i Francuskoj.
Prema njegovim rečima, nastavu za 3.500 učenika u inostranstvu realizuje 28 redovnih i 14 honorarnih nastavnika koji izvode nastavu iz predmeta srpski jezik, moja otadžbina Srbija i osnovi kulture srpskog naroda.
Planirano je da sledeće školske godine bude povećan broj zemalja u kojima će biti otvorena odeljenja, istakao je on i dodao da za nastavu u inostranstvu najveći deo budžetskih sredstava, koji iznosi 70 miliona dinara godišnje, odlazi na plate nastavnika.
Obradović je ukazao na značajnu ulogu Ministarstva za dijasporu i Ministarstva spoljnih poslova u sprovođenju dopunske nastave na srpskom jeziku za učenike osnovnih škola u inostranstvu, kao i na važnost podrške država u kojima se ta nastava odvija.
Pomoćnik ministra prosvete za razvoj obrazovanja i međunarodnu prosvetnu saradnju Vesna Fila naglasila je da je u planu da se od sledeće godine, ako bude finansijskih sredstava, nastava na srpskom jeziku organizuje u Atini, Vićenci i Pekingu.

Нема коментара: